Anahtarlama Teknolojileri

Geniş alan ağı (WAN) teknolojisinde her düğüm için ayrı ayrı erişim hattı oluşturmanıza gerek yoktur, bunun yerine anahtarlamanın yapılacağı buluta erişmeniz yeterlidir. Bulut içerisindeki her düğüm diğer düğümlere anahtarlama yöntemi ile bağlanır.

Devamı
  Taşıma Teknolojileri

Taşıyıcı ağlar, büyük mesafelere büyük miktarlarda veri dağıtır. Bir taşıyıcı ağda uzun mesafeli sinyal taşıma ortamına omurga denir. Bazı ağların bazı kısımlarında halen bakır kablo kullanmasına rağmen, omurgaların çoğu fiber optik kablolarla inşa edilmiştir.

Devamı
  Optik Haberleşme Teknolojileri

Fiber optik haberleşme sisteminde bilgi, metalik sistemlerdeki gibi elektronların hareketiyle değil, ışık dalgalarıyla (fotonlarla) taşınır. Bir ışın demeti az yoğun bir ortamdan daha yoğun bir ortama geçerken geliş açısına bağlı olarak yansıması ya da kırılarak ortam dışına çıkması ile iletilir.

Devamı
  Sanal Özel Ağ VPN

VPN, özel veya Internet gibi ortak ağlar üzerinden ve noktadan noktaya kurulan tünel bağlantılarıdır. VPN istemcisi, VPN sunucusu üzerindeki sanal bir bağlantı noktasına sanal bir arama gerçekleştirmek için, tünel protokolleri adı verilen özel TCP/IP tabanlı protokolleri kullanır.

Devamı
  Intranet

Intranet için kısaca kurum içi ağ ya da “özel web” denilebilir. Internet üzerinde geliştirilmiş standart teknolojileri ve protokolleri kullanan intranet, yalnızca kuruma özgüdür.

Devamı
  Yerel Alan Ağı LAN

Yerel Alan Ağları adından da anlaşılacağı üzere belli bir lokasyon içerisinde oluşturulmuş ağ sistemidir. Yerel alan ağlarında iletişim, genellikle bir bina veya binalar grubu, hastane, fabrika, üniversite kampüsü ve benzeri alanlar ile sınırlıdır. Kablolu veya kablosuz olabilir.

Devamı