G.SHDSL

SHDSL (Simetrik HDSL), standartlaştırılmış simetrik DSL türüdür. Bir veya iki bakır tel çifti üzerinde çalışabilmektedir. Çift sayısı ikiye çıkarıldığında hız artışı sağlanmaktadır. Hız - Bir çift tel üzerinde 2.31Mb/Ps, iki çift tel üzerinde 4.6Mb/Ps Azami mesafe 6000mt (3.78 mil) veya fazlası SHDSL bir transmisyon teknolojisi olup simetrik olarak veri iletimini sağlar, veri iletiminin simetrik olması upload ve download bant genişliklerinin aynı değerde olması demektir. SHDSL modemler veri bağı katmanı protokolleri olarak ATM, TDM ve EFM teknolojilerini kullanırlar. ATM ve EFM teknolojilerini kullanan SHDSL modemler genellikle IP üzerinden veri ve ses iletimi için kullanılırlar. Katman 2'de TDM teknolojisini kullanan modemler genellikle ses iletiminde kullanılırlar. SHDSL TDM modemlerin kullanım alanlarına örnek olarak Telekom santrallerinden son kullanıcıya PRI hatların taşınması örnek olarak verilebilir. G.SHDSL modemler katman 2'de ATM teknolojisini kullanan modemlerdir ve günümüzde daha çok veri iletimi ve VoIP uygulamaları için kullanılır.

Avantajları

  • Yatırım Maliyeti Avantajı Modem- Router gibi donanım yatırımı oldukça düşüktür.
  • Standartlara Uygunluk Uzak ofis ve ofisler arasında veri ve görüntü uygulamalarında uluslararası standartlardadır.
  • Standart İletim Hızı Geliştirilmiş iletim hızı sayesinde ofisler arası yüksek hızda bağlantı sağlar.
  • Tek hat (bir çift tel) üzerinden 2Mb/Ps iletim hızını desteklemektedir.
  • Güvenli İletişim Uç noktalar arası sanal devre kullanılan, Frame Relay ve Kiralık Hat gibi internete kapalı bir şebekedir. Bu nedenle güvenli bir iletişim sağlanabilmektedir.
  • Uçtan Uca Hız Garantisi ve Simetrik İletişim: Simetrik yapıda olması nedeniyle upload ve download hızları aynıdır.
  • Uygulama Avantajı Uç noktalardan merkeze doğru olan trafik kapasitesi ile merkezden uç noktalara olan kapasite aynıdır, dolayısıyla video, ses vb. uygulamalar için çok uygundur.
  • Hız Artırımlarında Yatırım Maliyeti Hız artırımı talep edildiğinde modem, router ve router arayüz değişikliklerine gerek kalmaz.

Nerelerde Kullanılır?

Uzak ofisleri bulunan ve bu noktalarla data, ses ve görüntü iletişimi yapmak isteyen tüm firmaların kullanabileceği bir hizmettir. Frame Relay ve Kiralık Hat aylık maliyetlerine göre çok daha düşüktür. ADSL hizmetinden farklı olarak Frame Relay veya Kiralık Hat gibi internete kapalı bir şebekedir. Bu nedenle güvenli bir iletişim sağlanabilmektedir.

Kaç noktaya kadar G.SHDSL bağlantı yapılabilir?

Teknik olarak bir noktada 8 uç tanımı yapılabilir. Fakat Türk Telekom AŞ.'nin henüz bu konuda tarifesi bulunmadığından, çok noktalı uygulamalarda merkez Frame Relay, ATM ya da Metro Ethernet olmalıdır.