FDDI (Fiber Distributed Data Interface)

Fiber Distributed Data Interface kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe'de "Fiber Dağıtılmış Veri Arayüzü" anlamına gelmektedir.
FDDI; 100Mb/ps'nin üzerinde hızlarda çalışan yüksek hızlı bir bilgisayar ağına verilen isimdir. Bir yerel alan agi veri iletimi için bir standarttır. Daha çok fiberoptik kablo hatlarında kullanılır. Fddi ile 200 kilometre (120 mil) kadar uzaklıktaki bir alanda 100Mbit/ps hızında veri iletişimi gerçekleştirilebilir. Günümüzde ethernet kullanımı daha yaygındır. Kullanılan fiber optik kablo sayesinde yüksek hızlarda çalışan (100Mb/ps'nin üzerinde) token ring LAN'dır. FDDI kablolamada çift kablolama tekniği kullanılır. Bu durumda bir taraf saat yönünde iletim yaparken diğer taraf saatin tersi yönünde iletim yapar. FDDI'da A ve B sınıfı olmak üzere iki istasyon vardır. A sınıfı istasyonlar hayati veriler ilettiğinden her iki fibere de bağlanır. B sınıfı istasyonlar ise fiberlerden sadece birine bağlanır. FDDI ile IEEE 802,5 Token Ring'in bir farkı vardır. 802,5'te bir istasyon yolladığı paket yerine gidip geri gelene kadar yeni jeton üretemezken FDDI'da istasyonun yeni bir jeton üretmek için eski jetonun geri gelmesini beklemesine gerek yoktur. FDDI 1990'ların başında bir kampüs omurga ağ teknolojisi olarak kabul edilmiştir. 1990'ların ortalarında, Asenkron Transfer Modu (ATM) teknoloji omurga ağları için daha yaygın hale gelmiştir. 1986 yılında ANSI X3T9.5 komitesi tarafından tanıtılmış bir teknolojidir. 100Mb/ps'nin üzerindeki hızlarda veri aktarmak için fiberoptik kabloların kullanıldığı bir yapıdır FDDI teknolojisi, uygulamalar için ideal olan gerçek zamanlı ağ bant aralığını (real time allocation) kullanma imkanı sunmaktadır. FDDI bunu iki farklı tipte trafik ile sağlamaktadır.

Eş Zamanlı (synchronous)

Eş zamanlı bant aralığı, ses ve video aktarımı gibi devamlı veri akışının gerektiği durumlarda kullanılır. Geri kalan bant aralığı eş zamanlılık gerektirmeyen uygulamalar için kullanılır.

Eş Zamanlı Olmayan (asynchronous)

Bu tür trafikte sekiz seviyeli öncelik değerleri vardır. Bu öncelik değerine göre kendilerine ayrılan bant aralığını kullanır. Eş zamanlı bant aralığını kullanamayan ve öncelik değeri düşük olan bilgisayarlar FDDI öncelik mekanizması tarafında kilitlenerek iletişimi imkansız hale gelebilmektedir. Günümüzde, FDDI ile veri transfer hızı 155 ile 622 Mbps arasında tanımlanabilir hale gelmiştir. FDDI Network, iki ayrı Ring üzerinde ve zıt yönlü çalışan iki benzer hat içerir. (Primary ve Secondary Ring) . Eğer Primary Ring üzerinde bir sorun olur ise (kablo kopması, sistem trafiğinin tamamen durması vb. Gibi) Ring kendi içerisinde konfigürasyonu yeniler ve Secondary Ring üzerinden veri akışı devam eder.

FDDI standartları

  1. ANSI X3.139-1987, Medya erişim kontrolü (MAC) - Aynı zamanda ISO 9314-2
  2. ANSI X3.148-1988, Fiziksel katman protokolü (PHY) - Aynı zamanda ISO 9314-1
  3. ANSI X3.166-1989, Fiziksel Orta Bağımlı (PMD) - Aynı zamanda ISO 9314-3
  4. ANSI X3.184-1993, Tekli Mod Fiber Fiziksel Orta Bağımlı (SMF-PMD) - Aynı zamanda ISO 9314-4
  5. ANSI X3.229-1994, İstasyon Yönetimi (SMT) - Aynı zamanda ISO 9314-6